Inwoners Zutphen tappen vers drinkwater bij replica waterpomp

Bij historische waterpompen legt u misschien niet zo snel een verband met ‘smart technology‘, maar dat is toch precies waar Men’s Tradition over nagedacht heeft bij het ontwikkelen van haar nieuwe service: ‘smart pumps’. Men’s Tradition heeft een technologie ontwikkeld waarbij de toeristen en inwoners alleen hun handen of flesje onder de wateruitloop van de pomp hoeven te houden of het intelligente systeem tapt gedurende een korte periode vers drinkwater. Doordat de zwengel is vastgezet is het systeem vandalismebestendig. Ook sluit het bij lage temperaturen automatisch af, waardoor bevriezen niet meer mogelijk is. Er vindt een permanente monitoring plaats, waardoor bij storing snel gereageerd kan worden.

In de gemeente Zutphen stuitte men tijdens werkzaamheden op de fundamenten van een oude dorpspomp aan de Groenmarkt, vroeger de ontmoetingsplek in de Hanzestad. Het idee ontsto
nd om een replica te laten maken door Men’s Tradition van de oude pomp. Door een sensor op de pomp te maken, komt er water uit als iemand de handen ervoor houdt. Door deze oplossing kan de zwengel worden vastgezet en heeft de pomp geen bewegende delen. Zo wordt de historische pomp weer functioneel. Door de historische waterpomp in ere te herstellen, slaat de gemeente Zutphen twee vliegen in een klap.

Kinderen bij waterpomp