Nuenen heeft een echte Prins, maar eert hem niet

Als echte Brabander voel ik mij sterk verbonden met het dorpse en plattelandsleven in de Kempen. Het is dan ook vaak genieten als ik voor mijn bedrijf door historische parels in De Kempen, de Peel of De Meierij rijd en overvallen wordt door melancholieke gevoelens over hoe zo’n dorpje er 100 jaar geleden eruit gezien moet hebben. Ik heb me weleens afgevraagd waar deze melancholie door opgeroepen wordt. Zijn het de ‘vergeten’ monumentjes, het met linden omzoomde pleintje, de bewoners? Of heeft het misschien te maken met de landelijke geuren, het licht of, en in dit geval mogelijk wel de meest voor de hand liggende: de verneveling van de genuttigde abdijbiertjes op de dag ervoor?

Een echte Prins

Dorpspomp Nuenen

Toen ik via Son en Breugel Nuenen binnen reed was het er weer. Nu kreeg ik het omdat ik een wonderboom zag staan. Een wonderboom? Ja, ik noemen dit een wonderboom, maar waarschijnlijk is dit Brabants dialect voor een etagelinde waar de kern uit verdwenen is en waar dan een vreemde zaailing in opgegroeid is. Je hebt nog wonderbomen in Middelbeers en Hilvarenbeek. Mooie staaltjes van de natuur zo maar binnen handbereik. Enfin … toen ik naar de wonderboom liep, kwamen mijn melancholieke gevoelens in een stroomversnelling. Een historische dorpspomp van IJzergieterij De Prins van Oranje in Nuenen? Verrek, ja een echte Prins! Een nauwkeurige inspectie leerde mij dat het inderdaad een echte Prins van Oranje was. Gegoten bij IJzergieterij De Prins van Oranje in ca. 1875. Een fraai staaltje VAKMANSCHAP VAN EIGEN BODEM gegoten tijdens de Industriële Revolutie. Geheid dat VINCENT VAN GOGH aan deze pomp zijn waterfles heeft gevuld voordat hij op de fiets sprong en naar de bewoners in de omgeving ging om ze op het doek te vereeuwigen. De pomp heeft na al die jaren nog steeds zijn plaats op het pleintje weten te behouden, maar daarmee is dan ook alles gezegd en abrupt waren mijn romantische gevoelens verdwenen.

Historisch drinkwatermonument

Het monument zelf maakt een desolate indruk, is ernstig in verval en doet geen enkel recht aan de historische functie van drinkwatervoorziening in de 19e en 20ste eeuw. Duizenden en nog eens duizenden Nuenenaren hebben hier gezwengeld, gewassen, gepraat, gelachen, gehuild en genoten. Zou het niet meer dan respectvol en logisch zijn om zo´n uniek monument weer in het middelpunt te zetten door restauratie en herbestemming? Hier ligt een uitgelezen kans om de pomp te herbestemmen als DRINKWATERTAPPUNT voor het Join the pipe-project. De toeristen kunnen dan kosteloos hun flesje vullen en het verhaal van de vroegere functie van de pomp kan aan de toeristen duidelijk gemaakt worden met behulp van een echte historisch` werkende` pomp.

Join the pipe

Join the pipe, het eerste sociale netwerk van kraanwaterdrinkers. Meer en meer mensen van over de hele wereld delen de droom om drinkwater in de wereld op een eerlijkere manier te verdelen. Meer dan een miljard mensen hebben nog steeds geen toegang tot schoon drinkwater, terwijl wij hier elke dag zo’n 70 liter drinkwater gebruiken om het toilet door te spoelen.
Samen wordt er gebouwd aan de langste waterleiding ter wereld. Door speciaal ontworpen flessen, karaffen en drinkwatertappunten in de vorm van stukjes waterleiding te verkopen en d.m.v. donaties van restaurants en festivals die Join the Pipe kraanwater verkopen wordt geld ingezameld voor water en sanitaire projecten in ontwikkelingslanden.
Door kraanwater te drinken helpen de leden ook mee met het inperken van de enorme hoeveelheid plastic afval en CO2-uitstoot veroorzaakt door de productie en transport van flessen bronwater. Join us! Met de hulp van iedereen zal de waterleiding steeds langer te worden, net zo lang tot we leven in een wereld waar de ene helft van de bevolking voorzien is van schoon drinkwater – en de andere helft ook.

Ik wil alle Nuenenaren oproepen om hun historisch drinkwatermonument te behouden en aan te dringen bij de lokale politiek om de pomp weer tot ‘leven’ te brengen door aan te haken bij Join the pipe!

Nico van Eeten